Kända bröllopsklänningar

Vackra brudar med bröllopsklänningar och coola alternativ

Världen har skådat många vackra och udda bröllopsklänningar under åren. En del klänningar har blivit klassiska för att de skapat en bild av hur bröllopsklänningar ska se ut, andra har blivit klassiska just för att de trotsat denna bild. Catherine, hertiginnan av Cambridge, och Solange Knowles är exempel på detta.

Solange Knowles trotsade alla oskrivna regler om bröllopsklänningar när hon gifte sig med Alan Ferguson. Hon anlände tillsammans med sin blivande man till bröllopet i New Orleans på en cykel. Hon bar en cremefärgad jumpsuit av Stéphane Rolland. Bröllopet lämnade sedan kyrkan som en klassisk New Orleans-parad.

När Hertiginnan av Cambridge gifte sig med Prins William var hennes klänning en hemlighet fram till att hon visade sig vid gången. Klänningen var skapad av Sarah Burton, Creative Director hos Alexander McQueen, och levde upp till bilden av hur prinsessors klänningar ska se ut. Att en prinsessa skulle gifta sig i något annat än en liknande klänning känns långsökt.

Andra klassiska bröllopsklänningar har burits av Jacqueline Kennedy, Grace Kelly och Elizabeth Taylor. Den mest klassiska bland alla bröllopsklänningar är Prinsessan Dianas klänning som hon bar vid bröllopet med Prins Charles 1981. Klänningens släp var över 7,5 meter långt och är med det den klänningen med längst släp någon sin inom den kungliga världen. Diana och Charles skildes dock 1996 och året senare omkom Diana i en tragisk bilolycka.

Under åren har fler än Solange Knowles trotsat att bära klassiska bröllopsklänningar. Mia Farrow bar exempelvis en dräkt vid bröllopet med Frank Sinatra. Bröllopet var dock över på 15 minuter på the Sands Hotel i Las Vegas. Bianca Jaggers klädsel var en kombination av Solange Knowles och Mia Farrows klädsel när hon gifte sig med Mick Jagger i början av 1970-talet. Även Jerry Hall valde en annorlunda klädsel när hon gifte sig med Mick Jagger tjugo år senare.

Det är uppfriskande att se hur bröllopsklänningar tagit sig an olika uttryck genom åren. Och det vore väl tråkigt om alla sett likadana ut?

bröllopsklänningar