Kläder för ditt bröllop

Är det dags för bröllop?

Bröllopsdagen är en stor dag för de flesta. Kläderna är därför viktiga, inte minst för bruden, där brudklänningen blir en symbol för bröllopet och som drar gästernas blickar till sig. Det finns särskilda klädkoder att förhålla sig till om man vill visa god vett och etikett. Klädkoder är dock att rekommendera eftersom det hjälper gästerna med valet av kläder, och på så sätt behöver de inte känna oro över att vara för ned- eller uppklädda.

Brudklänningen har ofta släp och är vit till färgen med tillhörande vita skor, slöja eller brudkrans. Vid kyrkliga bröllop ska klänningen av tradition inte vara ärmlösa, och färgen vit är rekommendationen. Borgerliga bröllop är mer tillåtande vad gäller fantasi i form och färg. Den som inte vill bära brudklänning kan med fördel bära folkdräkt.

Brudgummen ska bära frack med vit fluga vid frackbröllop. På senare år har det blivit mer accepterat att gifta sig i smoking, även om det fortfarande är ett etikettsbrott. Förmiddagsbröllop tillåter folkdräkt, jacket och uniform. Om frack är bröllopets klädkod ska även gästerna bära frack. Det har även blivit populärt att bära frockcoat samt långkavaj.

Klädkoden underlättar för bröllopets gäster. Människor vill ogärna sticka ut, särskilt inte vid bröllop. Därför är rekommendationen att vara tydlig med sin klädkod. Barn behöver dock inte följa denna kod, men en fluga eller slips kan vara en trevlig accessoar även på de allra minsta. Om brudnäbbarna är barn är enhetliga färger att rekommendera, men det är inget krav.

Färger är viktigt när man är bröllopsgäst. Undvik gärna helsvart och helvitt, även i kombination eftersom det skapar begravnings­vibbar. Dessutom säger traditionen att det endast är bruden som ska bära vitt – eftersom man gärna vill låta henne träda fram och inte försvinna i mängden. Om du vill att gästerna ska bära mörk kostym på bröllopet är det viktigt att klädkoden är just mörk kostym. Planera ditt bröllop noggrant och följ vett och etikett till viss mån, men framför allt ska bröllopet bli så som du vill att det ska vara.

bröllop